בניית אתרים פועלת במרחב המרושת וכל האתרים, בלי יוצא מהכלל מחפשים להגיע אל קהל הגולשים. הדרך הבלתי מעורערת אל כל אותם מליוני גולשים נסללת דרך מנועי החיפוש.
ישנם לא מעט אספקטים של בניית אתרים המתייחסים כיום גם לעולם המקביל של קידום אתרים במנועי חיפוש, אחד מהחשובים שבהם שאינו זוכה עדיין להתייחסות מלאה הוא עקרון השימושיות.
דרוג אתרים בכלל ודרוג בגוגל בפרט מתבסס על אלגוריתם המשכלל אין ספור גורמים יחדיו ליצירת מדד יחסי, האלגוריתם כולו הוא הסוד הכי שמור של כל אחד ממנועי החיפוש אבל ישנה הסכמה מלאה כי מדד השימושיות נמצא בין אותם גורמים.
בניית אתרים שתיצור אתר עם שימושיות גבוהה תזכה אותו בסיכוי טוב יותר לדרוג גבוה.
מהי בניית אתר מכוונת שימושיות?
בניית אתרים שכזו צריכה ליצור אתר קל לשימוש, ניווט נכון, מבנה ברור ופונקציונאליות. המטרה היא בניית אתרים שהגולש יכול להיכנס אליהם ולהתחיל לפעול באופן אינטואיטיבי, בלי לטרוח לקרוא דפי הנחיות או להיתקל בבעיות שיגרמו לגולש לעזוב את האתר.
בניית אתרים אינטואיטיביים כוללת התייחסות לעיצוב, לדוגמה שימוש במוסכמות שהמשתמשים כבר מכירים – פס תחתון מתחת לקישורים, לוגו בראש העמוד, תפריט ראשי וצדדי וכו'. בנוסף בניית אתרים שכאלה תנצל את האלמנטים העיצובים כמו צבע וניגודיות להבלטת החלקים החשובים עבור הגולש.
צד נוסף של בניית אתרים שימושיים היא ההיררכיה בתוך האתר ויכולת הניווט, שניהם צרכים להיות ברורים לחלוטין ומובילים בצורה טבעית לחלקים אליהם רוצה הגולש להגיע. פונקציונליות ונגישות הם עוד נדבכי יסוד עבור בניית אתרים שימושיים. על בונה האתר לוודא שכול הקישורים, הסקריפטים והתמונות כולם מתפקדים כמו שצריך ללא תקלות עם ליווי ראוי לאנשים המתקשים בתחומים מסוימים.
החלק האחרון וכנראה החשוב ביותר עבור בניית אתרים ידידותיים למנועי חיפוש ולגולשים הוא התוכן. שימושיות התוכן עצמו זוכה לעתים קרובות להתעלמות מחברות בניית אתרים אך מגמה זו הולכת ומשתנה יחד עם עליית המודעות לחשיבות התוכן מבחינת מנועי החיפוש. כותרות תאוריות, מידע מדויק ואיכותי יגבירו גם את שימושיות האתר וגם את הדרוג במנועי החיפוש.
יש לזכור כי בניית אתרים מתבצעת ראשית כל למען המשתמשים ויכולתם להשתמש באתר היא יכולת קריטית להצלחתו או כשלנו של האתר. זו גם הסיבה מדוע לערך השימושיות חשיבות כזו גבוה בעיני מנועי החיפוש.